• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/ihkav
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05558782155
  • https://twitter.com/ebibsa
  • https://www.youtube.com/user/ebibsa
Hava Durumu
EBR Medya & Ajans

ebr logo

Koloni Youtube
İkinci ticari uydu
Üyelik Girişi
Haberler
Site Haritası
Takvim

Tarihi Valilik Binası

Tarihi Valilik Binasının içerisine hayran oldum! Dışı kadar, içerisi de çok güzel dekore edilmiş. Gurur duydum, Bursa’mıza yakışır şıklıkta.

Dün Heykel’deki tarihi Valilik Binasında, Bursa Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünü ziyaret edip, Valimizden randevu talebinde bulundum. Buradaki güler yüzü ve nezaketli arkadaşlara şükranlarımı sunuyorum.

Bina hakkında internette bir araştırmalar yaptım.

VİLÂYET
(Bursa Hükümet Konağı)

Bursa'da Cumhuriyet Alanı'nda valilik prestij binası. Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi yapıtlarından sayılır. Resmi kayıtlardan mimarının kim olduğu belirlenememişse de, Kâzım Baykal, Bursa ve Anıtları adlı yapıtının ikinci baskısında, "Kitabın İkinci Baskısından Sonra (1982) Yapılan Onarım ve Yoklama Değişikliklerin Listesidir" başlığıyla verdiği son bölümünde, Vilâyet, Adliye ve Defterdarlık binalarının mimar ve yüklenicisinin Yüksek Mimar Ekrem Hayri Ayverdi olduğunu, "Kendisinin bana söylediği" şeklinde aktarmaktadır.

Bu yapının bulunduğu yerde 1818 yılında Tüfekçibaşı ve Menzil Ağası için bir bina yaptırılmıştı. Bu bina 1824'ten itibaren kumaş fabrikası olarak kullanılmış, daha sonra 1847'de Bursa Mekteb-i Fünûn-u İdâdîsi (Işıklar Askeri Lisesi) burada açılmıştı. Askeri Lise'nin Işıklardaki yerine geçmesinin ardından bir süre de Askeri Rüştiye (Ortaokul) ve sonra rüştiye mektebi ve Nilüfer İlk mektebi olarak kullanılmıştı.

18 Mart 1925 tarihli Yeni Fikir gazetesinde, bu binanın yapılışıyla ilgili olarak şu bilgiler yer almaktadır:

"Hükümet dairesinin yanması üzerine, dağınık olarak kentin değişik semtlerindeki binalarına yerleşen hükümet daireleri bir araya toplanmak üzeredir. Birçok daireyi kapsayacak bir biçim ve büyüklükte yapılmakta olan Hususi Muhasebe binasından (Vilâyet Konağı) başka, şimdi de yıkılan evrak mahzeni yanındaki bina yerine yapılacak olan Maliye binası da (Defterdarlık), Hususi Muhasebe binası müteahhitleri Celal ve Ekrem [Hakkı Ayverdi] beylere kırk bin liraya verilmiş ve inşaata yakında başlanması kararlaştırılmıştır.

Kentin gelecekte alacağı şekli gösteren projede meydan olarak gösterilen Saray-önü (Cumhuriyet Alanı) bu yeni ve güzel binalarla kente başka bir güzellik verecektir."

Yine bu konuda 21 Mart 1925 tarihli Yeni Fikir gazetesinin, Maliye binası temelinin 19 Mart günü atıldığına ilişkin yayımlanan haberi de, Vilâyet Konağı'nın yapımına ışık tutucu niteliktedir:

"Saray meydanında yıkılan evrak mahzeni yerine yapılması kararlaştırılan Maliye (Defterdarlık) binasının temel atma töreni, Vali, Belediye Başkanı, ileri gelen görevliler, basın ve kentliler Pazar günü (19 Mart 1925) toplanarak yapılmıştır. Evvelce de yazıldığı gibi müteahhit Celal ve mühendis Ekrem beylerin, yapımını 40.600 liraya aldıkları binada 28 oda, bir salon bulunacak; tavan ve döşemeler beton olmak üzere üç katlı olarak meydana getirilecektir. Bina sekiz ay içinde tamamlanmış olacaktır."

1998’de dönemin valisi Orhan Taşanların öncülüğünde, Bursalı sanayici ve işadamlarının da katkılarıyla 250 milyar lira harcamayla bazı eklemeler yapılarak restore edildi ve Bursa Valiliği prestij binası olarak 28 Kasım 1998'de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından hizmete açıldı.

Vali makamı ve bazı valilik şube müdürlükleriyle basın merkezinin yer aldığı binanın orta bölümü uzay çatı ile kaplandı. Ana kapıdan girişte tam karşıda Atatürk'ün sivil giysili bronz bir heykeli, onun arkasında üzerinde ay ve yıldız işlenmiş bronz bir Türkiye haritası, bu haritanın iki yanında da Bursa'nın tarihsel ve toplumsal özelliklerini yansıtan iki rölyef yer almakta; zemine, restorasyon tarihini ve Cumhuriyet'in 75. yılını çağrıştırması amacıyla pirinçten "75. Yit yazısı işlenmiş bulunmaktadır.

ismail Hakkı Kavurmacı

Ve Videosu

 

(Kaynak: http://bgc.org.tr/ansiklopedi/vil%C3%82yet-bursa-hukumet-konag%C4%B1-.html)

1162 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.246335.3876
Euro36.250836.3961
Saat