“Mudanya ile ilgili yazı dizimizin ilk bölümü olan, Mudanya Tarihinden Kısa Notlar ve Önerilerimiz notlarımıza, bir Pazar sabahı erkenden Mudanya’ya gittiğimizi ve gezimize Yıldız Tepe’den başlayıp, denizi ve Mudanya’yı seyrin ardından, balıkçı marinasında çay molası ve kayalıklarda denizle hasbi halden sonra uzunca bir inşaat sürecinin ardından açılışı yapılan meşhur sahil bandını gezinip, kısaca gözlemlerimi paylaşmıştım.
Sahil bandının sonunda BUDO iskelesine ulaştım. İskelenin yan tarafında insanların oluşturduğu bir kuyruk dikkatimi çekti. Lokma dağıtımı yapılıyordu. Burada da video ve fotoğraf çekimleri yaptıktan sonra, lokma ikramının kim tarafından yapıldığını sordum. Hemen BUDO iskelesinin karşısındaki İskele Çay Bahçesi sahiplerinin hayratı olduğunu söylediler.
Çay bahçesine gittim, buranın sahibi olan Erdal Beyle tanıştım. Kayınpederinin ölüm yıldönümü olması münasebetiyle ve Şehitlerimiz için bu hayır faaliyetinde bulunduklarını söyledi.
Marinadan inerken Mütareke binasına da uğradım.
Mudanya Mütarekesi, Kurtuluş Savaşı'nın akeri safhasını bitiren antlaşmadır. Büyük taaruzdan sonra telaşa düşen İngilizlerin isteği üzerine Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalandı (11 Ekim 1922). Görüşmelere İngiltere, Fransa, İtalya ve Türkiye katılmış, Yunan temsilcileri görüşmelere katılmamıştır. İşte bu antlaşma bu binada yapılmıştır.
Bir ara kahvehanelerin bulunduğu eski halede uğradım. Buradaki bir kahvehanede çay içerken yan masalarda oturanlara ve kahvehane işletmecisine, sahil bandıyla ilgili görüşlerini sordum; iyi olan diyende var iyi olmamış diyenlerde..
Buraya giderkenMudanya’nın en eski tarihi camisi olan Eski Camiye de uğradım. Bu arada balıkçıların önündeki kedileri ve balıkçı tezgâhlarında daha önce hiç görmediğim bir balığı da fotoğrafladım!
Yazımız devam edecek..
Ve Çok Hoş Müzik Eşliğinde Videosu