Mudanya gezimizde, Mudanya İstasyon Binasının bulunduğu, şuan BURFAŞ tarafından işletilen tesise uğradım. Niyetim çay içip dinlenirken, internete bağlanıp birkaç resim paylaşmaktı fakat Notebookun şarjı olmadığından, bahçede yakınında priz olan bir masa sordum görevlilere. Maalesef bahçede priz bulunmamaktaymış ayrıca wifi internet bağlantısı da yokmuş, böylesine bir tesiste!
Şuan birçok çay bahçesi, kafe, restoran gibi işletmelerin birçoğunda her masada üçlü piriz bulunmakta. İnsanlar telefonlarını, bilgisayarlarını şarja takıyorlar, artık bu en doğal bir ihtiyaç haline gelmiştir.
Bugüne kadar maalesf BURFAŞ’ın hiçbir tesissinde bu hizmete rastlamadım! Bunuda bir eleştiri olarak söylerken, üst yetkililerin bundan haberdar olmadıklarını oldukları takdirde böylesine basit ancak önemli bir sorunu çözeceklerine inanıyorum ve bu inançla yetkililere duyurmaya çalışacağım.
Ancak bina ve bahçesi çok hoştu, bahçede bulunan nostaljik trende ayrı bir güzellik katmaktaydı tesise.
BURFAŞ’ın MUDANYA SOSYAL TESİSİ internet sitesinden, bu Tarihi Bina hakkındaki şu bilgiler yer almaktadır:
“1870 yılında Bursa ile Mudanya arasında inşa edilen 42 km’lik Bursa-Mudanya demir yolu, uzun yıllar Bursa’nın ham ipek ipliğini dünyaya ulaştıran önemli bir ulaşım hattı idi. Bu hat sayesinde Bursa ipeği dünyaca üne kavuşmuş oldu. Demiryolu işletme binası; 1953’te demir yolunun kapatılmasından sonra, 2005’e kadar kaymakamlık lojmanı ve Akşam Kız Sanat Okulu olarak kullanıldı.
2009 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek Burfaş işletmeciliğinde sosyal tesis haline getirilen yapı, Mudanya İskele Meydanı üzerindedir.”
Mudanya Garı (Montania Special Class Hotel)
Mudanya İstasyon Binasının hemen alt tarafında tarihi bir yapı dikkatimi çekti! Şuanda ödüllü bir otel olduğunu öğrendiğim bu yapı, 1849 yılında Fransızlar tarafından gümrük binası olarak inşa edilmiş, Mudanya sahil şeridinde, denize nazır uzunca bir bina olan bu yapı daha sonraları Mudanya Garı olarak kullanılmış.
Bu otelin internet sitesinden de bina ve Mudanya treni hakkında bazı bilgiler edindim.
“1922 yılında, Amerikalı yazar Ernest Hemi̇ngway’i̇n “toz toprak içinde, ikinci sınıf bir kıyı kasabası” diye tanımladığı, günümüzün sakin ve güzel sahil beldesi̇ Mudanya’daki“ dar tren hattı”, 48 yıl hizmet verebilmiş. Mudanya-Bursa demiryolunun tek yönlü olması ve diğer hatlara bağlanamaması bu hattaki trenin sonunu hazırlamış. Tren kaldırılıp hat söküldükten sonra gar binası, kimi̇ zaman depo kimi̇ zaman da antrepo olarak kullanılmış ve ardından uzunca bir sürede boş kalmıştır!
Maalesef tarihi̇ bina bu dönemde yıpranmış, tahrip olmuş ve büyük zarar görmüştür!
1989 yılına gelindiğinde, yok olmaya yüz tutmuş, harabe halindeki gar binasının tekrar yaşama döndürülmesine karar verilmiş ve derhal bir restorasyon projesi̇ başlatılmıştır.
Yatırımcı, Sümbül Turizm A.Ş. Fahri Esgi̇n, Yüksek Mimar Mehmet Alper ve Yüksek Mimar Mehmet Nursel projeyi̇ üstlenmişler. Mudanya Belediyesi’nden kiralanan bina; üç buçuk yıl gibi bir süre zarfında, çok titiz bir çalışma ile bugünkü haline kavuşturulmuştur.
Restorasyon sırasında yapının özgün ki̇mli̇ği̇ni̇n korunmasına, tarihi̇ özelli̇kleri̇ni̇n su yüzüne çıkarılmasına özen gösteri̇lmi̇ş. 163 yıllık Tarihi̇ Mudanya Gar Binası, bugün Montania Special Class Hotel olarak misafirlerini ağırlamaktadır.”
Yazımız devam edecektir..
Ve Yine Hoş Müzikler Eşliğinde Harika Görüntüler