• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/ihkav
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05558782155
  • https://twitter.com/ebibsa
  • https://www.youtube.com/user/ebibsa
Hava Durumu
EBR Medya & Ajans

ebr logo

Koloni Youtube
İkinci ticari uydu
Üyelik Girişi
Haberler
Site Haritası
Takvim

Bursa'nın Düşman İşgalinden Kurtarılışının Kahramanlarından Kara Fatma

Geçtiğimiz yıl bu Heykeli, Heykel önünde hazırlanmış sözüm ona kitabeyi ve çevresindeki döküntüleri görünce, hayli üzülmüş ve bu üzüntümüzü belirten videolar ve haber hazırlamıştık.

Bugün, Milli Mücadelenin yani Kurtuluş Savaşının Kahramanlarından Kara Fatma namıyla tanınan, Üsteğmen Fatma Seher Erden’in ahirete göçüşünün yıldönümü. Kara Fatma lakabını Atatürk’ün Sivas’ta verdiği Kara Fatma, Kurtuluş Savaşının hemen hemen bütün cephelerinde mücadele etmiş bir Kahramandır.   

Kara Fatma olarak bilinen Fatma Seher Erden, 1888’de Erzurum'da dünyaya gelmiştir. Erzurumlu Yusuf Ağa’nın kızı olan Kara Fatma, ilk cephe mücadelesini kocası Derviş Bey’le birlikte Balkan Savaşı’nda vermişler ve daha sonra gittikleri Doğu cephesine de Eşi Derviş Bey Sarıkamış’ta şehit olunca Kara Fatma vatan için mücadelesine Kurtuluş Savaşı’nda devam etmiştir.

Mücadeleye daha etkin katılmak için Sivas’a kadar giden Kara Fatma, burada Mustafa Kemal Atatürk’e ulaşarak kendisine görev vermesini istemiş ve Atatürk’le görüşmelerinin ardından Kara lakabını alan Fatma Seher, “Kara Fatma” olarak anılmaya başlanmıştır.


Kara Fatma’ya; İzmit’in kurtarılışında, İnönü Savaşlarında ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ndeki kahramanca mücadelelerinden ve başarılarından dolayı “Üsteğmen” rütbesi verilmiştir!

Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nden sonra Bursa’ya geçen Kara Fatma, Şehrin Yunan işgalinden kurtarılması için müfrezesiyle birlikte kahramanca çarpışmıştır.

Tüm bu mücadelelerin sonunda Kurtuluş Savaşı’nın büyük kahramanı Kara Fatma, İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir. Bu madalya, kendisi için yeterli görmüş ve  savaşın ardından kendisine bağlanan üsteğmenlik maaşını kabul etmemiş, “Ben para için savaşmadım. Vatanım için savaştım” diyerek maaşını Kızılay’a bağışlamıştır!

Büyük zaferden sonra köşesine çekilmiş ve ömrünün son yıllarını İstanbul’da, Darülaceze’de geçirmiştir. 2 Temmuz 1955 günü hayata gözlerini yuman Kara Fatma Seher’in, Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği fedakârlık ve gözü karalık hiçbir zaman unutulmamıştır.

 

Kara Fatma’nın kabri, Beyoğlu Kulaksız Mezarlığı'nda anıt mezar olarak düzenlenmiştir.

Bursalılar, Kara Fatma’nın Bursa’nın kurtarılışında ki mücadelesini unutmamışlar ve bir vefa göstergesi olarak Bursa’da bir meydana Kara Fatma adına bir heykel dikmişler ve Heykelin bulunduğu meydana Kara Fatma Meydanı ismini vermişlerdir.

Geçtiğimiz yıl bu Heykeli, Heykel önünde hazırlanmış sözüm ona kitabeyi ve çevresindeki döküntüleri görünce, hayli üzülmüş ve bu üzüntümüzü belirten videolar ve haber hazırlamıştık.

Heykelin ön tarafına mermer üzerine basit bir kitaba hazırlanmış, kitabede kurtuluş savaşında mücadele etmiş diğer bayanların isimleri, karşılarında şehirleri de yazılı olarak yer almasına rağmen maalesef Fatma Seher Erden’in isminin karşısı boş bırakılmış, doğduğu şehir olan Erzurum ismi yazılmamıştı!

Bu durumu “Kara Fatma’ya Vefasızlık” başlıklı bir haber ve video olarak hazırlayarak yayınladık ve bir süre sonra Heykel çevresinde Nilüfer Belediyesince inşaat çalışması başlatıldığını görünce çok sevindik.  

 

Nilüfer Belediye Başkanı Sayın Turgay Erdem’i ziyaret ettik ve kitabe ilgili görüşlerimizi de anlattık ve geçen gün araçla Heykelin oradan geçerken kitabeyi gördüm fakat inip inceleme imkanım olmadı.

 

Bugün bu kitabeyi incelemek üzere özellik Kara Fatma Heykeline gittim ve çok sevindim, beğendim. Üç adet güzel bir tanıtım tabelası hazırlamışlardı. Sayın Başkan Turgay Erdem’e şükranlarımı sunuyorum.

 

Fakat bugün gittiğim saatler gün ışığı yönünden tersti. Arzu ettiğim resimleri çekemezsem bile yine de birkaç kare çekebildim ve bunları eskileriyle birlikte paylaşacağım, Sizlerde farkı göreceksiniz..   

 

5691 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.246335.3876
Euro36.250836.3961
Saat