• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/ihkav
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05558782155
  • https://twitter.com/ebibsa
  • https://www.youtube.com/user/ebibsa
Hava Durumu
EBR Medya & Ajans

ebr logo

Koloni Youtube
İkinci ticari uydu
Üyelik Girişi
Haberler
Site Haritası
Takvim

SULTAN ABDÜLHAMİD’İN PETROL HARİTASI

Görevli mühendisler araştırmalarını Doğu ve Güneydoğu ile sınırlı tutmayıp Osmanlı toprakları içinde bulunan Zaho, Erbil, Kerkük, Süleymaniye, Musul ve Bağdat gibi bölgeleri de tarıyorlar.

Ülkelerin, devletlerin, terör örgütlerinin petrol için birbirine girdiği Ortadoğu’da kaynayan kazan halen sıcakken, Payitaht Abdülhamit dizisinde gündeme getirilen “petrol” (neft) konusu “Sultan Abdülhamid’in petrol haritasını” akıllara getirdi.

İşte Sultan Abdülhamid’in petrol haritası:

Alman maden mühendisi Paul Groskoph ve Habip Necip Efendi yönetimindeki araştırma ekibi çalışmalarını 22 Ekim 1901’de Sultan II. Abdülhamit‘e sundu. Harita sadece Güneydoğu’da değil, Hakkâri ve Bitlis gibi illerde de petrol bulunabileceğini öngörüyor. Haritayı hazırlayan heyet, Bitlis Suyu denilen çayın kıyısı boyunca önemli petrol rezervleri tespit etmiş.

Güneydoğu Anadolu’nun neredeyse tamamı ve Doğu Anadolu’nun bir kısmını kapsayan petrol haritasında Diyarbakır, Mardin, Bismil, Hazro Çayı etrafı, Sinan, Batman Çayı etrafı, Dicle bölgesi, Midyat, Bedran, Tulan, Siirt, Botan Çayı etrafı, Habur, Fındık, Cizre, Habur Çayıetrafı, Bitlis Çayı kıyısı ve Hakkâri (Çölemerik)’de önemli petrol yataklarının bulunduğu kaydediliyor.

BUGÜN 65 NOKTADAN PETROL ÇIKARTILIYOR

Abdulhamit Han’ın Hazine-i Hassa’dan, yani padişahın şahsi malından ödenek çıkartarak hazırlattığı petrol haritasında işaretlenen yerlerin 65’inden bugün petrol çıkartılıyor.

Enerji ve Tabi Kaynaklar eski Bakanı Taner Yıldız yaptığı bir açıklamada Sultan Abdülhamit‘in petrol haritasının günümüzle bire bir örtüştüğünü açıklayarak bunun çok şaşırtıcı olduğunu söylemişti.

GÜNEYDOĞU’DA DA PETROL VAR

Sultan Abdülhamit‘in petrol haritasında Güneydoğu Anadolu’nun neredeyse tamamında yüksek ölçekte petrol rezervinin olduğu saptanıyor. Görevli mühendisler araştırmalarını Doğu ve Güneydoğu ile sınırlı tutmayıp Osmanlı toprakları içinde bulunan Zaho, Erbil, Kerkük, Süleymaniye, Musul ve Bağdat gibi bölgeleri de tarıyorlar. İşin en ilginç tarafı yüz yıl önce hazırlanan petrol haritasının birçok yerinde hâl-i hazırda petrol çıkarılıyor olması.

457 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.246335.3876
Euro36.250836.3961
Saat