• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/ihkav
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05558782155
  • https://twitter.com/ebibsa
  • https://www.youtube.com/user/ebibsa
Hava Durumu
EBR Medya & Ajans

ebr logo

Koloni Youtube
İkinci ticari uydu
Üyelik Girişi
Haberler
Site Haritası
Takvim

Tarih Adım Adım Gün Yüzüne Çıkıyor

Ulu Cami göründü! Şimdi sıra hanlarda. Avrupa şatosu #TarihŞehriBursa

Büyükşehir Bir Hayalimizi Daha Gerçeğe Dönüştürüyor

Yeni Bursa’daki, 6 Kasım 2016 tarihli Köşe yazımda, Bursa’yla ilgili bir üzüntümden ve bir de hayalimden bahsetmiştim.  

“Tophaneden Bakarken Geleceği Planlamak” başlıklı yazımda Bursa’nın çarpık yapılaşmasından dolayı eleştirimlerimle beraber, Şehrin orta yerindeki çok önemli tarihi yapıların, derme çatma beton blokların gölgelerinde bırakılmaları sonucu, Kadim Bursa’nın yok edilme aşamasında olmasından dolayı üzüntülerimi belirtmiştim.

Öncelikle o yazımdan bir bölümü paylaşacağım, ardından da son zamanlardaki, umut verici gelişmelerden ve çalışmalardan bahsedeceğim.

Yazımızda şöyle demiştik;

Şehrin simgesi ulu çınarlar gibi, yüzlerce yıllık tarihi eserler; camiler, hanlar, hamamlar, görenlerin hayran kaldığı tarihi konaklar, eski evler ve ince sanat eseri çeşmeler, hepsi yanı başlarına hoyratça dikilmiş, mimari kaygıdan, estetik ve görsellikten uzak beton binaların gölgelerinde kalarak, çarpık yapılaşmanın içerisinde kaybolmuş bir vaziyettedirler!”

“Keşke zamanında iyi bir planlama yapılabilseymiş! Şehir planlamacılar, mimarlar, sanat tarihçileri gibi işin uzmanlarınca hazırlanmış bir projeye göre; ‘Yıldırım Külliyesinden 1. Murat’a kadar, şehrin ortasında ki Kadim Bursa, sit alanı olarak tescillenip,’ bu alan içerisinde kesinlikle tarihi yapıları gölgeleyecek yükseklikte yapılara izin verilmeyip ancak tarihi dokuya uygun yapılaşmaya müsaade edilseymiş. 

Eğer zamanında böyle yapılsaymış, şimdi Tophane’den bakarken, başka bir Bursa seyrediyor olacaktık ve misafirlerimizi özellikle Tophaneye çıkarıp, onlar şehri hayranlıkla seyreylerken, bizde gururla, bu harika manzara içerisinde tek tek görünen tarihi eserler hakkında bilgiler vermenin keyfini yaşıyor olacaktık.”  

Çok şükür ki, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, bu arzumuzun gerçekleşmesi yönünde önemli bir çalışma başlatıldığını gördük.

Bursa'daki 7 asırlık Çarşı ve Hanlar Bölgesi yeni siluetine kavuşuyor

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Listesi`ne alınan, Bursa`da 700 yıldır "ticaretin kalbi" olarak nitelendirilen 480 dönümlük Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi`nin etrafında tarihi silueti bozan yapıların temizlenmesi çalışmalarına başlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş`ın öncülüğünde, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi`nin etrafındaki silueti bozan yapılar kaldırılacak denmişti ve kaldırılmaya başlandı.

İşte bu gün, Bursa’nın başarılı ve gelecekte bir efsane olarak anılacak Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın Twitterdeki paylaşımı:

Tarih adım adım gün yüzüne çıkıyor. Ulu Cami göründü! Şimdi sıra hanlarda. Avrupa şatosu #TarihŞehriBursa

İsmail Hakkı Kavurmacı

513 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.246335.3876
Euro36.250836.3961
Saat