Adını döneminin parlak din ve devlet adamı olan İmam Kul Şerif’ten alan Kul Şerif Camisi, beş yüz yıl önce Kazan Hanlığı’nın yıkılan baş camisinin anısına inşa edilmiştir. Kul Şerif Camisi, Tataristan`da İslam dininin ve devletin yeniden doğuşunu sembolize eder. Bölge rölyefindeki yükseklik farklarından dolayı, üst ve alt olmak üzere iki platform üzerinde bulunmaktadır.
Üst platform dini törenler, alt platform ise müze ziyaretleri için planlanmıştır. Bayram namazların kılınacağı caminin avlusu 6.000 kişilik bir kapasiteye sahiptir. ‘Bismillah’ sembolü, caminin mimari kompozisyonunun içeriği ve özünü oluşturmaktadır. Bu tarihsel anıtın sanatsal suretinin bir diğer sembolü, yeniden doğuş ve gelişimi ifade eden "lale" olmuştur.
Doğu halklarında çok yaygın olan lale sembolüne, Tatar milli desenlerinde de sıkça rastlanmaktadır. Lale aynı zamanda Rusya, BDT ve Doğu Avrupa Müslümanlarının Diyanet İşleri İdaresi’nin sembolüdür. Caminin ana bölümünün kenarlarında 55’er metre yükseklikte 4 ana minare bulunmaktadır; ayrıca cami 2 küçük ve 2 dekoratif minareye de sahiptir.