Her iki yanında Şanlı Al Bayrağımızın, nazlı nazlı dalgalandığı, at üstünde heybetli Atatürk Heykelinin çevresi, ulu ağaçlar, yemyeşil çimenler ve rengarenk çiçeklerle süslüdür.
Atatürk Heykelinden dolayı bu çevrenin ismi Heykel olarak isimlendirilmiştir. Bursalılar, Heykele gidiyorum değil, Heykele çıkıyorum derler!
Heykel, Kadim Bursa’nın da merkezinde yer almaktadır. Hemen yanı başında oldukça zengin materyallerin yer aldığı, zarif binalarıyla Kent Müzesi, karşısında Bursa’nın en meşhur tiyatrosu, Ahmet Vefik Paşa Bursa Devlet Tiyatrosu ve yan tarafında Tarihi Valilik Binası yer almaktadır. Bunlarla beraber başta Ulu Cami olmak üzere Bursa’nın önemli tarihi eserlerini çok yakınındadırlar.
Ayrıca, Bursa kültürüne ve eğitimine çok önemli katkısı ve dört şubesiyle Avrupa’nın en büyük Kitapçısı olan BKM’lerin ilki, Sönmez BKM’de karşısında yer almaktadır.
Heykel civarında yoğunluğa, çok hoş sesler katan sokak müzisyenleri hiç eksik olmaz. Gençlerin, enstrümanlarından yükselen melodiler, telaşla koşuşturan insanların, duraksayıp sakinleşmesine sağlamaktadır.
Heykel’de fotoğraf ve video çekimlerine kendimi kaptırmışken, hemen yakınımdan gelen çok hoş melodiyle bende duraksadım ve çekimleri bırakıp melodinin ritmiyle, sesin geldiği yere yöneldim.
Bursa’nın en profesyonel müzisyen gençleriyle karşılaşınca çok sevindim! Birkaç kare fotoğraflarını çektikten sonra, benim için bir parça çalmalarını rica ettim, kırmayıp vurdular enstrümanlarının teline ancak bir şarkı kesmedi beni, ikinci bir şarkı daha. Kendilerine teşekkür edip Sönmez iş hanına yöneldim.
Akşam büyük bir heyecanla Gençlerin performanslarını izleyip, düzenlemek için videoları açtığımda ise büyük bir üzüntü yaşadım! Heyecan, telaş ve dalgınlığım sonucu kamera ayarlarını düzenleyemediğimden maalesef çekim kalitesi düşük olmuştu. Fakat Gençlerin performansları çok iyiydi, videoları elimden geldiğince düzenleyip paylaştım.