Bugün, diğer birkaç yazımda da bahsettiğim Acil Servislerden ve Acil Tıp Uzmanlığı hakkında araştırma ve gözlemlerimle beraber, geçen nöbetimizin Kahramanlarından, Acil Tıp Uzmanları Dr. Ergün ve Pınar Hocalarım hakkında birkaç şey yazacağım.
Öncelikle nöbetimizden notlarla söze başlayacağım:
Nöbetimizin Kahramanlarından, Acil Tıp Uzmanları Dr. Ergün ve Pınar Hocalarım, hemen hemen her nöbetlerinde olduğu gibi bu nöbette de; ölüm ile yaşam arasındaki çok ince çizgide yer alır bir vaziyette Acilimize getirilen hastalara, müdahale sürecinde saniyelerin dahi önemli olduğu bilinciyle, soğukkanlı ve pratik bir şekilde müdahale yaparken, diğer çalışanlarında hızlıca koordinasyonlarını sağlamaktaydılar.
Acil Tıp Uzm. Dr. Ergün Hocama başarılarının sırrını sordum? “Bilgi potansiyeliniz yüksek olmalı ki aklınızı, doğru zamanda hızlı bir şekilde kullanabilesiniz! Hastaya güven vermek için, mutlaka elinizle dokunmalısınız ve tecrübelerinizi hızla pratiğe çevirebilmelisiniz ki, hastayı daha ilk görüşte tanılar aklınızdan geçebilsin."
Hastanemizin en genç Hekimlerinden Dr. Özge Hanım, güler yüzlü ve özverili tavırlarıyla hem çalışma arkadaşları hem de hastaları tarafından çok sevilip, sayılmaktadır.
Çalışanların ve hastalarının gönlünde taht kuran bir güzel insan, Dr. Halil Hocam; gönülleri kazanmak kadar değerli bir şey var mıdır? Dr. Halil Bey gibi gönülleri kazanan insanın, kendi gönlüde ferah, kafası da rahat olur. Ve çok değerli Güvenlik Görevlisi arkadaşımız Adem Beyle, kısa bir hava alma anında Halil Hocamı aramıza alıp, nöbetimizden bir hatıra fotoğrafı çektirdik.
Acil servisler, ani ve beklenmedik zamanda gelişen ve hayatı tehdit eden kalp krizi, trafik kazası, yüksekten düşme, inme gibi birçok kritik durumda kullanılması gereken yerler. Ama maalesef günümüzde muayene için sıra alınmadığı, tetkiklerin hızlı yapıldığı, konsültasyon hizmetlerinin verildiği ve daha da önemlisi 7/24 çalışan birimler olduğu için amacına uygun kullanılmıyor.
Hayatı tehlikesi olan hastalardan daha çok, şikâyetleri acil olmayan hastalar gelmektedir Acillere.
Sağlık Bakanlığı verilerine rastlamıştım bir yerde; Ülkemizde bir yılda acil servislere başvuru sayısı 140 milyon civarındaymış. Ülkemizin nüfusunu göz önünde bulundurursak, her bir vatandaşımız, yılda iki kez acil servise, hasta olarak başvurmuş görünüyor!
“Acil Servisler, Hastanelerin Vitrinidir” derler!
Doğrudur, dolayısıyla Acil Servis Çalışanlarına çok daha fazla önem vermek gerekmektedir. Acil dendiğinde akla ilk gelen, Acil Tıp Uzmanı Hekimlerdir!
İlk olarak Amerika’da 1960 yılında, Ülkemizde de 1993’de Tıp Fakültelerinde Acil Tıp Uzmanı Anabilim Dalı kurulmuş ve eğitimi verilmeye başlanmıştır.
Acil Tıp Uzmanlığı nedir ve Acil Tıp Uzmanları ne yapar diye sorduk? İşte Cevaplar!:
Öngörülemeyen hastalıkların veya yaralanmaların teşhis ve tedavisine adanmış tıbbi uzmanlık alanıdır!
-İlk değerlendirme, tanı, tedavi!
-Birden fazla hastalık bakım ve koordinasyonunu!
-Hızlı tedavi, Cerrahi, Psikiyatrik bakım!
-Afet bölgelerinde veya tele tıp yoluyla, Acil tıp uzmanları acil servis ve sağlık hizmeti dağıtım sistemine klinik, idari ve liderlik hizmetleri sunmaktadırlar!
Bir süre farklı bir görev sebebiyle Hastanemizden ayrılan, Hastanemiz Polisi Süleyman Bey çok şükür yeniden hastanemizdeki görevinin başına döndü. Görevini büyük bir titizlikle yapmakla beraber, görevi dışında da ihtiyaç duyan vatandaşlara ve Hastane çalışanlarına her zaman elinden geldiğince yardımcı olan Süleyman Beyi yeniden aramızda görmekten dolayı çok sevindim.
İshak Beyle beraber ağırbaşlı ve mütevaziliğiyle tanıdığımız, yıllardır Genel Cerrahi Servisinde başarıyla hizmet sunan arkadaşımız Hüseyin Beyi ziyaret ettik. Ziyaretimizden hatıra olarak ameliyathane önünden birkaç kare fotoğraf..