1935’de Kamberler Mahallesinde başlamış Deli Ayten’in hüzünlü yaşam öyküsü! Doğup büyüdüğü ve bütün yaşamının geçmiş olduğu mahallesinin kentsel dönüşümle parka dönüştürülmesiyle, Parkın içerisine, en delice aşkı yaşayan Deli Ayten’e ait bir Heykel dikilmiştir.
Küçük yaşlarda geçirdiği menenjit hastalığının olumsuz etkileri zamanla silinen Ayten Şenaşık, genç kızlığa adım attığı 13-14 yaşlarında, aynı mahallede oturan ve kendisinden 5 yaş büyük “Cümbüş Hasan”a âşık olur. Ailesinin sevdiğiyle evlenmesine izin vermemesi üzerine Ayten’de ruhsal dengesizlikler görülür. O zamanın Hekimleri, Koca Karılar, “ancak sevdiği kişiyle evlenirse düzelir” demeleri üzerine ailesi, Ayten’i alkolik olan Cümbüş Hasan’la evlendirmek zorunda kalırlar!
Dillere destan bir düğünle evlense de o günden sonra Ayten’in ruhsal yönden bozukluğuyla ilgili hiçbir düzelme olmaz ve aradan henüz bir buçuk yıl geçmişken, eşi Cümbüş Hasan evi terk eder! Kendisini içkiye veren Cümbüş Hasan bir süre sonra da ölür.
Eşinin ölümüyle yıkılan Ayten ise, avare avera sokaklarda dolaşmaya başlar ve daha sonra adı “Deli Ayten’e” çıkar!
Deli Ayten, özellikle kent merkezindeki esnaf için döneminin simgesi olmuştur. Tarihi Kapalı Çarşı ve devamındaki Uzun Çarşı’da dükkânları dolaşan Deli Ayten’e, girdiği dükkânlara bereket geldiğine inanan esnaflar, O’nu iyi karşılar, ikramlarda bulunurlarmış. O ise “Hasanım Hasanım, nerdesin sen?” diye gezinir dururmuş. Evlilik yıldönümlerinde en güzel elbisesini giyer, kırmızı rujunu sürer, davulunu temizler, cümbüşünü parlatır öyle çıkarmış dışarıya!.
Kamberler Parkı 1. Bölüm İçin Lütfen Tıklyınız
Kamberler Parkı 2. Bölüm İçin Lütfen Tıklayınız
Daha Fazlası Videoda