Bursa’da şehrin tam orta yerinde Tophane’nin alt yanında yer alan Balibey Hanı, kimin tarafından ve hangi tarihte yaptırıldığı kesin olarak bilinmemekle beraber bazı belgelerden anlaşıldığına göre, 1461’de Vlad Tepeş’in (Kazıklı Voyvoda) şehit ettiği Hamza Bey’in (Paşa) oğlu Bâlî Bey tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir.
Ticaret yapılarının yoğun olarak bulunduğu Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nin en batısında yer alan Balibey Hanı, 19. yüzyıl’da “Vasıf Paşa Hanı” adıyla da anılmıştır. Kuzeydoğuya meyilli bir alan üzerine inşa edilmiş olan yapının doğusu iki, batısında yamaca yaslanmış durumdaki bölümü ise üç katlıdır.
Bursa’daki hanlar içinde, üç katlı olarak inşa edilmiş tek handır. Hanın, üç katlı olarak ve avlusunun çevresindeki tüm katların revaklı bir düzenlemeyle tasarlanması dönemi için oldukça ileri bir uygulamadır. Han, 20. yüzyıl başlarında posta arabalarının konaklaması için kullanılmış ve kentin posta hizmetlerini görmüş, sonraki yıllarda bazı bölümleri sığınak ve kahvehane olarak kullanılmıştır.
Yapının ortaya çıkarılması için 1984 yılında başlatılan çalışmalar sonunda, 2006-2009 yılları arasında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmiştir.
Hanın, giriş katında bir lokanta bulunmakta ve bu lokantanın içerisinden de Mağaraya geçilmektedir. Üst katlarda ise birçok Sanat Atölyeleri yer almaktadır. En üst katta da BURFAŞ’a ait bir Kafeterya yer almaktadır.
Hanın zemin katından giriş yaparak, üst katlardaki sanat atölyelerinde üretilen bir birinden ilginç ve güzel eserleri inceleyerek en üst kattan Saltanat Kapının karşısına çıkabilirsiniz. Veya Tophaneden inerken, Hanın üst katından giriş yapıp, sanat atölyelerini ziyaret ederek zemin kattan çıkış yapabilirsiniz.
Daha Fazlası Videoda