Abdal Mehmed Camii çevresinde:
Abdal Mehmed Camii: Abdal caddesi, Tahal Caddesi ve Gül Sokak’ın birleştiği kavşakta yer alan cami, II. Murad devrinin tanınmış sufilerinden olan Abdal Mehmed’in adına Başçı İbrahim tarafından inşa ettirilmiştir. Dikdörtgen planlı caminin üzeri iki oval kubbe ile örtülüdür. Caminin yanında Türbesi ve çeşmesi de bulunmaktadır.
Abdal Camii çevresindeki fırınlarda, odun ateşinde pişirilen simit ve tahinli pide de Bursa’ya özgü lezzetlerdendir. Bu fırınların önünde, ulu çınarların gölgesindeki tabureler, sabahın erken vakitlerinden akşamın geç saatlerine kadar hiç boş kalmazlar.
Sabah kahvaltı için gelenlerle şenlenen fırınların önünde, öğlen - akşam, kısacası günün her saatinde sıcacık simit ve tahinli pide için kuyruklar oluşmaktadır. Çay, simit ve tahinli pideye hoş sohbetlerde eşlik etmektedir.
Caminin önü günün her saati cıvıl cıvıldır. Meydanlık alanda hoş görünümlü konaklarda bulunmaktadır.
Burada bir sokaktada Bursa Antikacıları Dernek binası yer almaktadırki görülmeye değer.
Dermek binasınıda bir nevi çay bahçesine çevirmişler. bu nostaljik ortamda da çay,kahve içerek dinlenebilirsiniz.
Abdal Cami yakınlarındaki Bursa Bıçakçılar çarşısına uğruyoruz. Dükkanların vitrinlerinde değişik şekillerde tasarlanmış bıçakların yanı sıra, çok ilgin kılıçlar, satır ve baltalar yer almakta.
Bu çarşıdan Cumhuriyet Caddesine çıkan bir sokakta ise eski tarihi kemerler dikkatimizi çekti.
1. Murat Hüdavendigar Külliyesinde
Aslında gezimize 1. Murat Hüdavendigar Külliyesinden başlamıştık. Burası Unesco tescilli tarihi bir ortam. Külliyede yer alan en önemli yapı, heybetli görünümüyle 1. Murat Hüdavendigar Cami.
Bu Camiyi diğer camilerden ayıran çok önemli bir özelliği var. Diğer tarihi camilerde medreseler camiden ayrı müstakil yapılardır. Bu caminin Medresesi ise Caminin üst katında yer almaktadır ve oldukça ilginçtir. Ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Cami ve Medreseyle ilgili daha fazla bilgi ve video için, bu külliye hakkında hazırladığımız sayfayı alttaki düğmeyi tıklayarak ziyaret edebilirsiniz.
Caminin ön tarafında 1. Murat Hüdavendigar’a ait türbe bulunmaktadır. Türbenin girişinde birkaç mezar bulunmaktadır. Bunlardan birisinin Çekirge Semtine ismini veren, Çekirge Sultan ismiyle anılan bir zata ait olduğu rivayet edilmektedir.
Cami yüksekçe bir konumda bulunmasından dolayı, Caminin bahçesi yüzlerce yıllık tarihi çınarları ve çok hoş bir şadırvanıyla bir teras gibidir. Buradan Bursa’yı ve ovasını seyredebilirsiniz.
Hazırlayan ve Fotoğraflar: İsmail Hakkı Kavurmacı