Güneş ve Ay'dan başka gökyüzünde ışıldayan her şeye genel olarak, yıldız demekteyiz. Ancak bunların arasında gezegenler olduğuda bilinmektedir.
Gece yarısı, penceremden batı yönünde gökyüzüne bakarken, ışıl ışıl parlayan bir cisim gördüm. İlk olarak ışıklar saçan bu cismin yıldız olduğu aklımdan geçti.
Sonra gezegen olma ihtimali aklıma geldi ve amatör fotoğraf makinamla, makinamın özelliklerini en azami seviyede zorlayarak ve titreşimi de elimden geldiğince engellemeye çalışarak, ışıklar saçarak adeta bana gözkırpan bu güzelliğe dokunmaya çalıştım. Tabi ki bu mümkün olmadı.
NASA uzmanları kadar olmasa bile bu güzelliğe epeyce yaklaştım.
Sonra yakından görünce hayran olduğum bu güzellik acaba nedir veya kimdir diye Google'ye danıştım ve edindiğim bilgilere göre büyük ihtimalle Jüpiter Gezegeni olabileceğini öğrendim.
Astrolojide genişlik, bolluk ve bereket olarak tanımlanan Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni Jüpiter hakkında ilginç bilgiler:
Güneş'ten uzaklığa göre beşinci sırada yer alan Jüpiter, büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluşmakta ve gaz devi sınıfına girmektedir. Jüpiter dünyadan 318 kat daha ağırdır ve 67 tane uydusuyla, güneş sistemindeki en fazla uydu sayısına sahip gezegendir.
Jüpiter, güneş sistemindeki diğer gezegenlerden daha hızlı döner. Kendi etrafında dönüşünü tamamlaması 10 saat sürmesi sebebiyle bir Jüpiter günü 10 saattir.
Jüpiter, Güneş'ten aldığı sıcaklığın neredeyse dört katı kadar daha fazla ısı yayar. Katı yüzeyi olmadığından herhangi bir yaşam formunu desteklemek için elverişli olmadığı gibi herhangi bir uzay aracının inişi de mümkün değildir.
Jüpiter, kuyruklu yıldızları ve asteroidleri uzaklaştırarak yeryüzümüze yardım etmektedir. Jüpiter, Mars gibi diğer gezegenlerin yörüngesini değiştirme yeteneğine de sahiptir.
Jüpiter, Güneş sisteminden sonra en güçlü manyetik alana sahiptir ve büyük kırmızı lekesiyle ünlüdür. 17. Yüzyılda gözlemlenen ilk dev noktadır. Dev Kırmızı Nokta, Dünya'dan daha büyüktür.
Dünya ve Venüs’ten sonra gökyüzünün üçüncü en parlak gezegeni Jüpiterdir.
Dış gezegen olan Jüpiter, Güneş çevresinde 12 yıl dolaşır ve her yıl Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova ve Balık burçlarında sırayla ilerleyerek 12 yıllık döngüsünü tamamlar.
Büyüklük ve çeşitlilik açısından çok zengin olan Jüpiter, astrolojide kısaca genişlik bolluk ve bereket olarak tanımlanmıştır.
Ve Jüpiter'le ilgili en renkli bilgiler:
Astrolojide Jüpiter!
Jüpiter Astrolojide; ahlak, Bolluk bereket, merhamet, yardım, bilgi, genişleme ve şans ile ilgilidir. Jüpiter bir nevi kendi vicdanımızın sorumluluğunu almamıza gösterir. Burçlarda ve evlerde aldığı açılarla doğru yorumlanan Jüpiter, hangi alandan sorumlu olduğumuzu ve bunları yerine getirdiğimizde de alacağımız ödülleri bize sunar.
Jüpiter haritamızda ki ilk koruyucumuzdur ve bu yüzden karmadan çıkış noktamızdır. Son koruyumuz ise Ay’dır. Dolayısı ile Jüpiter’in haritamızda ki etkisi çok büyüktür. Jüpiter gezegeninin sembolü ( ♃ ) Yarım daire ve Haçtan oluşmaktadır. Jüpiterin Yöneticisi Yay burcudur!
Haritamız da güçlü konumda olan Jüpiter İlahi desteğide simgeler. Cömertlik, merhamet, yardımseverlik, güvenilirlik, tarafsızlık neşe Jüpiter‘in olumlu özelliklerindendir.
Zararlı bir Jüpiter ise, bencillik, aşırı kilo, kibir, abartı, merhametsizlik, ego verebilir. (Doğru tespit, aynen tarif edildiği gibi tanıdığım birisi var!)
Jüpiter Yay, Balık ve Yengeç burcunda rahat ettiği bir konumdadır. İkizler ve Oğlakta ise rahat etmediği bir konumdadır. En kötü konumda bile bulunduğu eve İlahi destek verir, yeter ki doğru çalıştırmayı başarabilelim.
Bu yüzden Jüpiter’in hayatımızda ki önemi büyüktür.