Peygamber Hz Muhammed’in (S.A.V) ‘Hırka-i Saadet’ine dokundurulduğu için manevi önemi olan ve Farsça’da ‘mendil’ anlamını gelen ‘Destimal-i Şerif’ Vakıf Kültürü Müzesi’nde sergileniyor. Hak’tan geleni, hak adına halka veren vakıfların hikâyesinin anlatıldığı müze, dünyanın en kıymetli hatırasına ev sahipliği yapıyor.
Osmanlı Devleti’nin bir döneminde Topkapı Sarayı’nda okul, han, hamam ve kervansaray yaptıranlar ile aş evi açan, fakir doyuran hayırseverler için her yıl Ramazan’ın 15’inde düzenlenen merasimde, misafirlere hediye edilen Destimal-i Şerif, yüzyıllarca sürdürülen manevi değeri yüksek geleneğin ender örneklerinden biri olarak Bursa Vakıf Kültürü Müzesi’nde sergileniyor.
Hırka-i Saadet ziyaretlerinde dağıtılan ince tülbentleri ifade eden, Destimal-i Şerif’in kenarlarındaki Osmanlıca beyitler dikkat çekiyor. Bugün sadece Topkapı Sarayı ve Bursa Vakıf Kültürü Müzesi’nde sergilenen en kıymetli hatıra Destimal-i Şerif’in bugüne çok az sayıda ulaşmasının nedeni ise manevi emanetin sahiplerin vefat ettiğinde kefenlenmeden önce Destimal-i Şerif ile yüzlerinin kapatılmasını vasiyet etmeleri…