|
Mehmet Berkan yazdı |
Sakinleri, rutin işleriyle uğraşmaktaydılar. Trilye’de yaşayanların çoğunluğu tarım ticaret ve turizmle ilgili faaliyetlerde bulunmaktadırlar. Tuzlu zeytin, zeytinyağı ve sabun ticareti başta gelmektedir. Tirilye'de tarım, oldukça gelişmiştir. En çok zeytin üretimi yapılmaktadır. Türkiye'nin en lezzetli sofralık zeytinlerinin yetiştiği yerlerden olan Triye’de, üstün kaliteli elma, armut ve şeftali üretimi de yapılmaktadır. Tirilye, turizm bakımından da birinci derecede turistik hüviyete sahip bir beldedir. |
Tarihi dokusunu günümüze kadar koruyan Tirilye, deniz kıyısından tepelere dek uzanan zeytinliklerin eteklerindeki vadi içinde, eşsiz bir atmosfere sahiptir. Kırmızı kiremitli tarihi evleri, dar sokakları, tarih dolu mekanları ile ilk bakışta kendini sevdirmektedir. Son yıllarda ilgi görmeye başlayan belde, sit alanı olduğundan özgün yapısı bozulmamıştır. Triye’nin merkezi, yürüyerek bir saatte gezilebilir.
Eski bir balıkçı köyü olması sebebi ile balığın her türünü harika yapıyorlar. Triye’nin kendine özgü mutfağı da oldukça zengindir.
Triye’de görülmesi gereken birçok tarihi eser bulunmaktadır. Triye’nin en ikonik binası olan 4 katlı Taş Mektep, Neo Klasik tarza 1909‘da yapılmış. 1839 Tanzimat Fermanı sonrası batı tarzı düzenlemeler yapmaya yönelen Osmanlı Devleti’nin eğitim alanındaki reformlarının hala ayakta olan örneklerinden biri olması açısından önem taşıyor. Rumlardan da üç manastır, yedi kilise, üç ayazma ve Ortodoks Rum mezarlığı kalmıştır.
yüzyıl Bizans’ından kalma Hagios Stephanos kilisesine, 1560’da minare ve mihrap eklenerek ismi Fatih Camisi olmuş ve ibadete açılmıştır. Tirilye’ye tepeden baktığınızda dikkat çeken bu yapı, her ne kadar camiye çevrilmiş olsa da bütünlüğü bozulmadığından oldukça görkemlidir.
Fatih Cami yanında, Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılmış olan Avlulu Hamam da önemli tarihi yapılardandır.
Trilye sahilinde yat limanı ve balıkçı barınağı da bulunmaktadır. Sahil boyunca, restoran ve kafelerde mevcuttur.
Triye ziyaretimizde sırasında TRT için çekimleri yapılan Yangın Günleri dizisinin setine de rastladık. Oyuncuların kıyafetlerin bulunduğu birkaç araç ve birkaç karavanın yanı sıra dizi çekiminde kullanılan araçlarda sahilde park halindeydiler.
Dizi, 1980’li yıllarla ilgili olduğu için, dizide kullanılan araçlara da o döneme aitti. , Şavrole, Anadol, Murat 124 ve Murat 131 le beraber yine o dönemlere ait bir polis aracı oldukça ilgi çekiciydiler.
Dizi çekiminden birkaç sahneyi izledikten sonra Triye’nin harika sahilinde denizin, dalgalardan oluşan şarkısı eşliğinde gezinti yaptık ve bol bol fotoğraflar çektik.
Trilye, Bursa’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken harika bir yer. Bir hatırlatma, Triye’nin bir diğer adı da Zeytinbağı, tabelalarda görürseniz yanılmayınız!
Bursa Trilye arası 42 kilometredir. Bursa’dan direkt Trilye’ye dolmuş seferleri olduğu gibi, Mudanya’dan da Trilye’ye dolmuşlar çalışmaktadır.
İstanbul Kadıköy’den veya Eminönü’nden neredeyse her saat başı Deniz Otobüsleri var. Deniz yoluyla Mudanya’ya sadece 2 saatte ulaşabilirsiniz.
Mudanya’nın da ayrı güzellikleri var. Mudanya hakkında İsmail Hakkı Kavurmacı dizi halinde birçok yazılar yazdı. Aşağıdaki bağlantılardan bu yazılara da ulaşabilirsiniz ayrıca birçok ilginç videolarda var. Bunların bir kaçı Trilye videosunun altında yer almaktadır. Diğer videoları Youtube de Yeryüzü TV kanalından izleyebilirsiniz. Lütfen Kanala abone olmayı unutmayınız.
Fotoğraflar: İsmail Hakkı Kavurmacı