Cumhurbaşkanı Erdoğan, merkez üssü Kahramanmaraş-Pazarcık olan 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından açıklamalarda bulundu. 912 kişinin yaşamını yitirdiğini, 5 bin 385 kişinin yaralandığını duyuran Erdoğan, "Enkaz altından kurtarılan kişi sayısı 2 bin 470'i buldu. 2 bin 818 bina yıkıldı" dedi.
Saat 04.17’de 10 ilde yıkıma yol açıp Türkiye'ye kahreden deprem sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kameralar karşısına geçerek depremle ilgili açıklamalar yaptı. Büyüklüğü AFAD tarafından 7.4 olarak duyurulduktan sonra 7.7'ye revize edilen depremle ilgili Erdoğan "1939 Erzincan depreminden sonraki en büyük felaketle sarsıldık" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, acı bilançoyu da duyurdu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
1939 Erzincan depreminden sonraki en büyük felaketle sarsıldık. Deprem geniş bir alanda hissedildi. Devletimiz tüm kurumlarıyla harekete geçmiştir. Deprem merkezine yakın illerde de hasarlar meydana geldi. 10 ilimize mevcut valiliklerimizin yanı sıra 10 vali daha görevlendirilmiştir.
912 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ, 5 BİN 385 YARALIMIZ VAR"
TSK ve belediyelerimiz başta olmak üzere afet konusunda altyapısı olan kurumlarımız göreve çağrılmıştır. Önceliğimizi arama kurtarma çalışmalarına verdik. 9 bin personel arama kurtarma çalışması yürütmektedir. Bu sayı giderek artmaktadır.
Mevsimin kış, depremin tam gece yarısı gerçekleşmiş olması işleri zorlaştırmakla birlikte de herkes canla başla çalışarak olabilecek en hızlı refleksi vermiştir. Şu ana kadarki tespitlere göre 912 vatandaşımız hayatını kaybetti, 5 bin 385 yaralımız var. Enkaz altından kurtarılan kişi sayısı 2 bin 470'i buldu. 2 bin 818 bina yıkıldı.
Deprem bölgesindeki pek çok binada enkaz kaldırma çalışmaları sürdüğü için ölü ve yaralı rakamının nereye kadar yükseleceğini bilemiyoruz. Temennimiz en az can kaybıyla bu felaketi atlatmış olmamızdır.
Tabii böyle dönemlerde Ulaşımın ve iletişimin sağlıklı yürütülmesi büyük önem taşıyor, bunun için bilhassa enkaz bölgelerine giden yolların açık tutulması, iletişim araçlarının sadece zorunlu durumlarda kullanılması gerekiyor.
Yardım için bölgeye gidecek kişi ve kurumlar mutlaka AFAD ile koordinasyon içinde hareket etmelidirler. AFAD koordinasyonu dışında bölgeye gönderilen yardımlar hem kargaşaya yol açmakta hem de amacına ulaşması zorlaşmaktadır.
Uluslararası yardımlar için de ülkemizde temaslar kurulmaya başlanmıştır. NATO ve Avrupa Birliği yanında 45 ülkenin yardım teklifleri tarafımıza ulaşmıştır.
Bu büyük felakette hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Ülke ve millet olarak birlik ve beraberlik içinde İnşallah bu felaket günlerini de geride bırakacağız.
Gün 85 milyon Tek Yürek tek bilek olma günüdür. Ülkemizdeki ve depremin hissedildiği tüm coğrafyalardaki kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim, ülkemizi ve Tüm insanlığı bu tür afetlerden Korusun diye dua ediyorum.”