• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/ihkav
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05558782155
  • https://twitter.com/ebibsa
  • https://www.youtube.com/user/ebibsa
Hava Durumu
EBR Medya & Ajans

ebr logo

Koloni Youtube
İkinci ticari uydu
Üyelik Girişi
Haberler
Site Haritası
Takvim

NASA, Türkiye-Suriye deprem yıkımının boyutunu haritalıyor

NASA, depremlerin yüzeyin 18 km altında bulunan bir faydan kaynaklandığını ve merkez üssünden yüzlerce kilometre uzaktaki bölgeleri etkileyen güçlü ve şiddetli sarsıntılara yol açtığını söylüyor.

7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki iki deprem, Türkiye'nin güneyini ve Suriye'nin batısını 6 Şubat 2023'te harap etti ve her iki komşu ülkede de ortalığı kasıp kavurdu.

NASA'nın Dünya Gözlemevi uydusunun Cuma günü paylaştığı yeni verilerine göre, depremler yüzeyin 18 km altında bulunan bir faydan kaynaklandı ve merkez üssünden yüzlerce kilometre uzaktaki bölgeleri etkileyen güçlü ve şiddetli sarsıntılara yol açtı.

NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'nda bir jeofizikçi olan Eric Fielding, "Bunlar, uzun bir dizi fay segmenti boyunca yüzeye kadar parçalanan çok büyük ve güçlü depremlerdi" dedi. 

"Bu, insanlarla dolu birçok şehir ve kasabayı vuran çok geniş bir alanda son derece güçlü bir sarsıntı yarattı. 7.8 büyüklüğündeki depremin kırılma uzunluğu ve büyüklüğü, San Francisco'yu yerle bir eden 1906 depremine benziyordu."

ABD Uzay Ajansı, NASA da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki uzay ajanslarından bilim adamlarının olayla ilgili uydu verilerini derhal toplamaya ve analiz etmeye başladığını bildirdi. 

NASA uydu verilerini inceliyor 

NASA uyduları, Türkiye ve Suriye'deki yıkıcı depremin neden olduğu hasarı haritalıyor

Elde edilen bilgiler, Türkolu, Kahramanmaraş ve Nurdai şehirlerinde altyapı, konut ve binalarda ciddi hasar gören bölgeleri vurgulayan bir ön hasar temsili haritası oluşturmak için kullanıldı.

Gelişmiş Kara Gözlem Uydusu-2 (ALOS-2) verileri, haritayı oluşturmak için kullanıldı ve daha sonra NASA Jet Tahrik Laboratuvarı ve Caltech ile birlikte Singapur'un Uzaktan Algılama Laboratuvarı Dünya Gözlemevi tarafından incelendi.

ALOS-2 uydusu, gezegenin yüzeyini araştırmak ve yansımaları dinleyerek değişiklikleri tespit etmek için mikrodalga darbeleri kullanan sentetik bir açıklık radarı ile donatılmıştır.

Çünkü harita oluşturmak için ALOS-2 — PALSAR-2, Landsat 9 — OLI-2 cihazı kullanılmıştır.

NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'nda jeofizikçi olan Eric Fielding, "Harita, etkilenen bölgenin yalnızca orta kısmını kapsıyor, ancak hem 7.8 büyüklüğündeki ana depremin hem de 7.5 büyüklüğündeki artçı şokun merkez üslerini içeriyor" dedi.

Bununla birlikte, "mevsimsel değişiklikler nedeniyle dağlar gibi bitki örtüsü alanlarında hasar vekil haritası daha düşük olabilir" dedi. 

NASA uzaydan yardım alacak

Hasar proxy haritası ve uydu verileri, uluslararası ortaklarla işbirliği içinde NASA'nın Yer Bilimleri Uygulamalı Bilimler afetler programı alanı üyeleri tarafından ABD Dışişleri Bakanlığı, Miyamoto Global Disaster Relief ve Dünya Bankası gibi kurumlarla paylaşılıyor.

Ekip, bölgesel paydaşların gereksinimlerini belirlemek ve kurtarma çabalarına yardımcı olacak bilimsel bilgiyle katkıda bulunmak için ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen sürekli koordinasyon çağrılarına katılıyor.

İşbirliği programını yöneten Shanna McClain,  "Bu olayı yakından izliyoruz" dedi .

"Uydulardan gelen hasarı haritalamaya ek olarak, artan heyelan risklerini, elektrik kesintilerini ve müdahale çabalarında zorluk oluşturabilecek hava durumunu izlemek için uyduları kullanıyoruz."

NASA ekibi, bölgedeki hasarı değerlendirmek ve kurtarma çabalarını desteklemek için yeni bilgiler kullanıma sunuldukça, haritalama platformunu depremle ilgili görüntüler ve veri ürünleriyle neredeyse gerçek zamanlı olarak güncelliyor.

'Yüzyılın felaketi'

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Perşembe günü erken saatlerde, 6 Şubat'ta gazaba uğrayan on bölgeden biri olan Osmaniye'yi ziyaret ederken depremi "yüzyılın felaketi" olarak nitelendirdi. 

Yardım, bağış ve kurtarma çalışmaları devam ederken tahminler Türkiye-Suriye depreminde 24.000'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini gösteriyor . Ve şu ana kadar maddi hasarın hesabı yok.

Depremin yol açtığı felaket, 1939'dan beri Türkiye'yi etkileyen en şiddetli felakettir ve 1999'da meydana gelen 17.000 depremden daha fazla insanın ölümüne neden olmuştur.

Kaynak: https://interestingengineering.com/

247 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Saat