• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/ihkav
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05558782155
  • https://twitter.com/ebibsa
  • https://www.youtube.com/user/ebibsa
Hava Durumu
EBR Medya & Ajans

ebr logo

Koloni Youtube
İkinci ticari uydu
Üyelik Girişi
Haberler
Site Haritası
Takvim

Yolu Türkiye’den Geçen Simyacı Nicolas Flamel

"Hayatı boyunca ölümsüzlük iksirini bulduğunu iddia eden Fransız simyacı Nicolas Flamel, öldükten sonra mezarında bulunamamıştır."

Nicolas Flamel 1300’lü yıllarda yaşamış Fransız simyacıdır. Hakkındaki birçok efsane arasında en ilgi çekenler, onun ölüme çare bulduğunu ve civayı altına çevirdiğini iddia eden efsanelerdir.

Nicolas Flamel özellikle Harry Potter serisi sayesinde popüler kültürde kendine önemli bir yer edinmiştir. J. K. Rowling “Harry Potter ve Felsefe Taşı” isimli kitabında Flamel’den söz etmiştir.

Dan Brown da “Da Vinci Şifresi” isimli kitabında Flamel’i Sion tarikatını yöneten büyük üstatlar listesine almıştır. (Sion Tarikatı, bin yıllık bir geçmişi olduğu iddia edilen ve tüm dünyada yaşanan politik olaylara direkt olarak müdahale ettikleri düşünülen gizli bir örgüttür. Örgütün adının, Kudüs’te bulunan Sion Dağı’ndan aldığı öne sürülüyor.) Flamel’in dışında bu listede Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Claude Debussy ve Victor Hugo gibi ünlü isimler de vardır.

Nicolas Flamel bizde de Ahmet Ümit’in “Beyoğlu Rapsodisi” ve Giovanni Scognamillo’nun “İstanbul Gizemleri” isimli kitaplarında kendine yer bulmuştur.


Çoğu kişiye göre Nicholas Flamel, bugün kurgu bir karakter olarak varlığını sürdürüyor ancak onun bir zamanlar yaşadığı da su götürmez bir gerçektir. Fransa arşivlerine yapılacak ziyaret, sizi onun Perenelle’le olan evlilik sertifikasına, yaptığı hediyelere ve yüzlerce el yazmasına götürecektir.


1642 – 1727 yılları arasında yaşayan ünlü bilim adamı Isaac Newton’un en büyük ilgi alanlarından biri simya idi. Simya, kimya ve sihir arası bir şeydi.

Simyacıların özellikle keşfetmek istedikleri iki şey vardı: Bunlardan bir tanesi hayat iksiriydi ve hayatı uzatmaya yarıyordu. Diğeri de felsefe taşıydı. Bu sıradan metalleri altına çeviriyordu.

Flamel kendi halinde bir sahaftı


Flamel'in evi, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunmaktadır ve şehirdeki en eski taş evlerden biri olan bu ev günümüzde zemin katında bir restorana ev sahipliği yapmaktadır.

Nicolas Flamel XIV. Yüzyılda Fransa’da, Paris yakınlarında yaşamış. Bir sahaf dükkanı varmış. Elyazması metinleri kopyalayan insanları çalıştırır, asillere yazma dersleri verirmiş. Karısıyla birlikte lüksten uzak, sade bir yaşam sürüyormuş. Nicolas Flamel zamanla simyacılığa merak salmış.

Flamel bir gece rüyasında, geniş kanatları ve görkemli bedeniyle bir melek görmüş. Melek elinde bir kitap tutuyormuş. Şunları söylemiş:

“Bu kitaba iyi bak Nicolas. Başlangıçtan ne sen ne bir başkası bu kitabın tek bir sözcüğünü, tek bir satırını bile anlamayacaksınız. Ancak gün gelecek, kimsenin okuyamadığını, sen okuyacaksın, kimsenin göremediğini sen göreceksin, kimsenin çözemediğini sen çözeceksin.”

Flamel bu rüyayı gördükten kısa bir süre sonra dükkanına bir adam gelmiş. Adam elindeki 21 sayfalık el yazması kitabı satmak istiyormuş. Flamel kitabı inceleyince bunun rüyasında gördüğü kitap olduğunu anlamış. Bu el yazmasını kaleme alan kişi Yahudi Abraham adında biriymiş.

Flamel, Yahudi Abraham’ın kitabını satın almış ve 21 yıl boyunca çözmeye uğraşmış. Ama bu son derece zor bir uğraşmış. Başa çıkamayınca, kitabın bir kopyasını çıkartıp onu çözebilecek birilerini aramaya başlamış. Flamel kitabın eski İbrani dilinde yazıldığını düşünüyormuş. Ancak o dönem Fransız Kilisesi, Yahudileri ülkeden kovduğu için onu çözebilecek birini bulamamış. İspanya’da o dönemde Yahudiler özgürce yaşayabildikleri için, Flamel de İspanya’ya gitmeye karar vermiş.

Flamel 1387’de İspanya’ya gitmiş fakat bir yıl süren seyahatinde elyazması metni çözecek kimseyi bulamamış ve Fransa’ya dönmüş. Fakat Flamel yılmamış, işe kendisi devam etmiş. Üç yıl daha kitap üzerinde çalışmış ve kitabı anlamayı başarmış. Sonrasında ise cıvayı altına dönüştürmeye başlamış. Tabii bu sayede de oldukça zengin olmuş. Fakat kazandıklarının çoğunu fakirlere, hastanelere ve kiliselere dağıtmış.


Louvre Müzesi yakınlarındaki bir Paris caddesine Nicolas Flamel'in adı verilmiştir ve bu cadde Flamel'in eşinin adını taşıyan Caddesi'yle kesişmektedir. Nicolas-Flamel, Fransa'nın Paris şehrinin 4. bölgesinde eski bir caddedir. Arka planda, Saint-Jacques kulesi. Pernelle Flamel’de Fransa'nın Paris şehrinin 4. bölgesinde eski bir caddedir.


Flamel ömrünün geri kalanını simya üzerine bir kitap yazarak geçirmiş. Ölümüne kadar rahat bir yaşam sürmüş. Bir söylentiye göre Flamel, felsefe taşını bulduğu için asla ölmemiş. Felsefe taşını, seksen yaşında yitirdiği karısını diriltmek ve kendisini gençleştirmek için kullanmış.


Nicholas Famel hayatının geri kalanını Fransa’da simya üzerine yazı yazmakla (bazı el yazmalarını bugün Paris Ulusal Kütüphanesi’nde görebilirsiniz) ve yerel mezarlıkları gezmekle geçirdi.


Nicolas Flamel Bursa’da!

Flamel öldükten birkaç yüzyıl sonra Kral XIII. Louis onun mezarını açtırmış. Fakat mezar boşmuş. Daha sonra ise Flamel çifti değişik yüzyıllarda değişik ülkelerde görülmüşler. XVIII. Yüzyılda XIV. Louis, Paul Lucas isimli bir arkeoloğu Ortadoğu’ya göndermiş. Lucas Anadolu’ya gelmiş. Burada karşılaştığı bir Türk âlimi, ona Flamel çiftini tanıdığını ve onlarla Bursa yakınlarında karşılaştığını söylemiş. Yani Bursa Flamel’in görüldüğü iddia edilen son yerlerden biri olmuş.

Günümüzde Nicolas Flamel’in evi Fransa’nın başkenti Paris’te hem müze hem de restoran olarak kullanılmaktadır. Ev eskiden soyluların yerleşim yeri olan Le Marais semtinde, en yenisi üçyüz yıllık olan binaların yan yana sıralandığı bir sokakta yer alıyor. Üç katlı binanın giriş katında ‘Flamel Inn’ isimli restoran yer almaktadır.


14.yüzyılda Fransa’da okuyup yazabilecek kadar şanslı bir adam olmasına rağmen tüm kanıtlar sıradan bir adamı işaret ediyor. Ancak Flamel’in hayatının fantastik yönlerine dair olan kanıtlar yok olmuş durumda.

Özellikle J.K. Rowling’in Harry Potter ve Felsefe Taşı’ında geçmesinin ardından ünlenen Nicholas Flamel, ölümsüzlük iksirini üretebilen ve sıradan metallerin altına dönüştürebilen efsanevi Felsefe Taşı’nın yaratıcısı olarak biliniyor. Kendisi bugün Harry Potter ve Felsefe Taşı ve Michael Scott’ın Ölümsüz Nicholas Flamel’in Sırları gibi kitaplarda hayat buluyor. Gerçek Nicholas Flamel sonsuza kadar yaşamamış olsa hikayesi gizemini korumaya devam ediyor.

Rowling’in rüyasında Flamel, kendisine felsefe taşının nasıl yapılacağını anlatıyormuş. Rowling bunu bizzat “bir Rönesans tablosunun hayata gelişi” olarak betimliyor. Ancak rüyasındaki felsefe taşı yapımı talimatlarını tam anlamıyla hatırlayamadığı için hala birazcık üzgün.

Flamel'in 1402'de Sainte-Geneviève des Ardens portalında temsil edildiği şekliyle (Étienne François Villain'den, 1761)

Albus Dumbledore ile yakın bir arkadaşlığı olan Flamel’in, çok uzun yüzyıllar yaşamış olmasına rağmen taşı kendini zengin yapmak için kullanıp kullanmadığı bilinmemektedir. Normal taşları altına çevirme gücü olduğu bilinen felsefe taşından faydalandığı tek nokta, kitaplarda anlatıldığı üzere uzun süreli yaşamına yönelik olmuştur.

1992 yılında Voldemort’un  Quirrell yardımıyla elde etmeye çalıştığı bu felsefe taşı yok edilmiş ve Flamel de bundan birkaç yıl sonra hayatını yitirmiştir.

2014 yılı ABD yapımı Derin Kâbus (As Above, So Below) filminde de kendisi ve felsefe taşından söz edilir.

Ayrıca Flamel, popüler kurguda da önemli bir yer edinmiştir ve 'Ölümsüzlüğün Anahtarını veya Felsefe Taşı'nı elinde tutan efsanevi bir figür olarak tasvir edilmiştir. Örneğin, Victor Hugo'nun Notre Dame de Paris romanında (1831), bir rahip ve simyacı olan ana karakter, Claude Frollo, zamanının çoğunu Les Innocents'taki oymaları inceleyerek ve Flamel'in sırlarını anlamaya çalışarak geçirmektedir.

21. Yüzyılda Nicolas Flamel'in ününün yayılmasını sağlayan ise 'Harry Potter ve Felsefe Taşı' ve 'Da Vinci Şifresi' gibi eserlerdir.

Fransız bir isim olan Nicolas, Yunan kökenli Nikolaos’tan gelmekte. Anlamı ise “insanların zaferi”. Soy ismi olan Flamel ise eski Fransızca ’da “ateş” manasına geliyor. Yani Nicolas Flamel ismini bir bütün olarak düşündüğümüzde soyadındaki simyaya olan göndermeyi ve ismindeki büyük bir iş başarmış kişilik emaresini görmek fazlasıyla mümkün.

Kaynak: Barış ÖZKÖK’ün 7 Ekim 2007’de Akşam Gazetesi’nde yayımlanan yazısı ve daha birçok kaynaktan alıntılar yapılmıştır.

415 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar35.246335.3876
Euro36.250836.3961
Saat