Kendilerini "Susuz Aslanlar" diye niteleyen 57. Alay, Çanakkale Conkbayırı'nda adeta bir kahramanlık destanı yazmasının ardından, önce Galiçya'da çarpışır. Ardından bağlı olduğu 19. Tümen'le birlikte Filistin cephesine doğru harekete geçer. Askerler zorlu cephelerden henüz çıkmalarına rağmen, sahip oldukları her şeyi arkada bırakarak yola çıkmakta tereddüt etmezler. Çetin geçen yolculukta maddi-manevi kayıplar verilir. 1917-1918 arasındaki zaman diliminde, askerler iç ve dış düşmanlarla aynı anda mücadele ederler. 57. Alay, Filistin cephesinde birçok muharebeye katılır. 19. Tümen'in İngilizlerin eline esir düşmesinin ardından işler zorlaşır. Son olarak Nablus meydan muharebesinde, kuvvetlerinin tamamına yakınını kaybeden 57. Alay, İngilizler tarafından kuşatılır. Canları pahasına bile olsa alay sancağını yere düşürmemek, düşmana teslim etmemek için düşmanla 57. Alay arasında kıyasıya bir mücadele başlar.
Günümüzde 57. Alay ruhuyla terörle mücadele eden, Sarıkamış’taki 57. Komando Taburu, ismini 57. Alaydan almıştır.
Alay Filistin Romanının Yazarı İsmail Bilgin; 57. Alay’ın savaştığı, Galiçya ve Çanakkale savaşlarıyla ilgili olarak, 57. Alay Çanakkale ve 57. Alay Galiçya Romanlarını da kaleme almıştır.
Alay Filistin’de; cesaretlerine, kahramanlıklarına ve fedakârlıklarına şahit olduğumuz bu şanlı Alay’ın Kahramanlarını, saygı, rahmet ve minnettarlıkla andıktan sonra, şimdi Susuz Aslanların, Cesur Savaşçıların Alayı, 57. Alayın izinden, kahramanlık destanları yazdıkları diğer cephelere gidiyoruz.
57. Alay, Çanakkale Kara savaşlarının başlangıcı kabul edilen, Anzak Çıkarması ve sonrasında gerçekleşen muharebelerde, Alay’ın cesur savaşçıları, cesur komutanları Yarbay Mustafa Kemal’in Komutasında, Gelibolu Yarımadasına çıkmış olan Anzakları, bozguna uğratarak parlak bir zafer kazandılar. Bu zaferden dolayı 57. Alay, 30 Kasım 1915 tarihinde Padişahı V. Mehmed tarafından Altın ve Gümüş İmtiyaz Madalyaları ve Harp Madalyası ile ödüllendirildi.