• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/ihkav
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05558782155
  • https://twitter.com/ebibsa
  • https://www.youtube.com/user/ebibsa
Hava Durumu
EBR Medya & Ajans

ebr logo

Koloni Youtube
İkinci ticari uydu
Üyelik Girişi
Haberler
Site Haritası
Takvim

Akkuyu Nükleer Enerji Santrali ve Nükleer Silah Çalışmaları

Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye'nin yapımı devam eden ilk nükleer enerji santralidir. İlk reaktördeki elektriğin 2024’te üretilmesi beklenmektedir.

2010'da Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında Akkuyu sahasında bir nükleer santral yapım antlaşması imzalandı ve 14 Nisan 2015'te tesisteki deniz yapıları ve limanın temeli atıldı. Nisan 2018'de birinci ünitenin, Haziran 2020'de ikinci ünitenin, Mart 2021'de üçüncü ünitenin ve Temmuz 2022'de dördüncü ünitenin temelleri atıldı. 

Kasım 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, santralin ilk reaktörünü 2023 yılında devreye almayı planladıklarını açıkladı. 27 Nisan 2023'te santrale yakıt çubukları getirildi böylece yapı nükleer tesis niteliğini kazandı. 

Akkuyu Nükleer Santrali Türkiye’nin 10’dan fazla ilinde bulunan, sivil ve sanayi altyapı tesisleri dahil olmak üzere 12 milyonu aşkın tüketiciye elektrik sağlayacaktır. İnşaat sahasının alanı 11 kilometre kare olup, santralin inşasında yaklaşık 25.000 kişi görev alıyor. 

Tüm çalışmalar Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Nükleer Düzenleme Kurumu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin diğer ilgili kurumları ile iş birliği içinde hükümetler arası bir anlaşma doğrultusunda yürütülmektedir. 

Binaların yapısı; büyüklüğü 9'a kadar olan depremler, kasırgalar, seller, yüksekliği 10 metreye kadar olan tsunamiler ve saatte 200 metre hızla seyreden 20 tonluk bir uçağın çarpması gibi olaylara karşı dayanıklıdır. 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye’nin sismik açıdan güvenli bir bölgesinde, ülkenin güneydoğusundaki Akdeniz kıyısında, Mersin ilinde yer almaktadır. 

8 Mart 2024 tarihinde santral inşaatında Kadınlar Günü Kutlaması yapıldı 

Santral; Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ve Uluslararası Nükleer Güvenlik Danışma Grubu’nun güncel güvenlik standartları ile Avrupa Birliği gereklilikleriyle tam uyumludur. 

20 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Güç Santral projesi, Rusya ve Türkiye’nin Yap İşlet modeliyle hayata geçireceği ilk nükleer enerji projesidir. 

Tesisin tasarım ömrü 60 yıl olup 20 yıl daha uzatılması mümkündür. Bu da bölgeyi uzun vadede kalkındırmak, Türkiye halkı ve Türk ekonomisindeki işletmeler için gelecek yıllarda istihdam ve istikrarlı bir temiz enerji kaynağına erişim sağlamak anlamına geliyor. 

1200 reaktörlü 4 güç Ünitesi, Modern yarı hızlı türbinler, yılda 40 milyar Kilovatsaat enerji üretiyor. İnşası süren Akkuyu Nükleer santralinde iki binden fazla kadın görev alıyor. 

Türkiye, Nükleer Silah Üretiyor mu? 

Bazı uzmanlar, Akkuyu’nun atıklarından yılda 10, 15 adet nükleer bomba yapılabileceğini söylüyorlar. 

Geçtiğimiz günlerde atmaca füzesinin atışının yapıldığı rampalar üzerinde yer alan nükleer silah sembolüne benzer işaretler, akıllara nükleer füze denemesini getirdi! 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 Eylül 2019 tarihinde Sivas’ta düzenlenen Orta Anadolu Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmasında;  

“Değerli Kardeşlerim, 

Her şey iyi, güzel de birilerinin elinde nükleer başlıklı füze var, bir tane, iki tane değil, ama benim elimde nükleer başlıklı füze olmasın; ben bunu kabul etmiyorum. 

Şu anda dünyada gelişmiş ülkeler içerisinde neredeyse nükleer başlıklı füzesi olmayan ülke yok, hepsinde var. Hatta isim vermeyeceğim, bir tanesi şu anda cumhurbaşkanı değil, ziyarete gittiğimde bana dedi ki, ya bize böyle böyle diyorlar, benim elimde şu anda diyor 7500 kadar nükleer başlıklı var. Ama diyor Rusya’nın, Amerika’nın elinde 12500-15000 nükleer başlıklı füze var dedi, ben de yapacağım dedi. Şimdi hale bakın, onlar nerede neyin yarışını yapıyor. Bize de ne diyorlar? Sakın ha sen yapma. Ve yanı başımızda İsrail, var mı? Var ve bütün her şeyiyle onunla korkutuyor. 

Değerli Kardeşlerim, 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz şunda çalışmamızı yürütüyoruz.”  

Yerli ve yabancı birçok politikacı ve uzmanlar, Cumhurbaşkanı’nın bu konuşmasını referans alarak, Türkiye’nin nükleer silaha sahip olduğunu ya da bu yönde çalışmalar yaptığını iddia ediyorlar.  

Geçtiğimiz günlerde atmaca füzesinin atışının yapıldığı rampalar üzerinde yer alan nükleer silah sembolüne benzer işaretler, akıllara nükleer füze denemesini getirdi!

Çok Daha Fazlası Videoda

  •  

 


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Saat